fredag 19 mars 2010

Nagelbitare



John Ajvide Lindqvist, som skrev den hyllade Låt den rätte komma in, har även skrivit denna otroligt spännande bok; Människohamn.

Människohamn utspelar sig i skärgårdsmiljö, på en ö kallad Domarö. Det sägs att det för urminnes tider funnits en pakt mellan folket på Domarö och havet. Goda fångster med fisk mot människooffer. Idag är Domarö mest en urbefolkad plats och den gamla pakten håller på att försvagas.

Huvudpersonen Anders och hans fru Cecilia befinner sig på Domarö med deras dotter Maja. De är på skidtur ute på isen och målet är Gåvastens fyr. Väl framme vid fyren ser Maja någonting ute på isen och springer dit för att kolla. Sedan försvinner hon. Hon är spårlöst borta.

Efter otaliga sökningar efter dottern lämnar Anders och Cecilia Domarö. De är båda tyngda av sorg och kan inte möta varandra. Äktenskapet slås i spillror och Anders är nedbruten. Ett par år senare bestämmer sig Anders för att återvända till Domarö, trasig, knäckt och försupen. En dag får han där ett märkligt meddelande, som verkar komma från hans dotter Maja. Anders hopp börjar att spira och han blir fast besluten om att hon lever och att han måste hitta henne. Så börjar sökandet. Något som visar sig vara allt annat än riskfritt.

Jag tycker verkligen om den här boken! Det är en salig blandning av spökhistoria, skärgårdsskildring, saga, rysare och släktkrönika. Den är stundtals olidligt spännande och ganska otäck och stundtals väldigt rörande. Den rör sig mellan verklighet och något annat odefinierbart och tar på så sätt upp många olika livsfrågor. Kort sagt är den öppen för tolkningar och bara det är ju spännande!/Sandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar