torsdag 27 januari 2011

Science fiction-framtidsskildringar


Jag gillar Science fiction. Det började i tidig ålder med filmen Närkontakt av tredje graden. Sedan dess kastar jag mig över allt om framtid och utomjordingar etc. Nu vill jag tipsa om en bok och en film i genren. Boken heter Enhet av Ninni Holmqvist. Den handlar om livet på Reservbanksenheten för biologiskt material. Där hamnar alla kvinnor över 50 och alla män över 60 som inte har några barn. Enligt den rådande normen har de ingen funktion och hämtas då till denna enhet för att komma till nytta. Enheten är inget vanligt uppsamlingsläger utan ett lyxhotell där alla har egna lägenheter, men de saknar fönster och är fulla med övervakningskameror. Gästerna får den finaste service och allt som erbjuds är helt fritt. Miljöerna är vackra inte minst den fantastiska vinterträdgården där blommorna aldrig vissnar. Efter ett tag börjar det hända saker, operationer genomförs, läkemedel ska testas, och till slut står alla inför sin slutdonation.
Romanens huvudperson Dorrit Weger vill fly...
Enhet är en tankeväckande berättelse om kärlek och om ett cyniskt nyttotänkande förklätt till omsorg. Mycket bra och ja otäck men på ett sätt så att en blödig person som jag klarar det.
Sök eller beställ boken här.

Nästa tips är filmen The Surrogates, Huvudrollsinnehavaren Bruce Willis har haft lite svårt att få till det på senare år och detta är väl heller inte nån höjdarfilm. Den har inte fått så bra kritik genomsnitt 2-3 men jag tycker ändå om den för storyn är intressant och miljöerna likaså. Och som sagt jag är svag för denna genre..
Filmen handlar om att människorna i denna framtid inte längre lever ett aktivt liv själva utan har istället en robot (surrogat) som de styr hemifrån. Nu är människorna säkra i sina hem och mord och brott finns knappt längre. Man kan välja vilken surrogat man vill och naturligtvis väljer man en vacker och perfekt med följd att det bara är "fotomodellsnygga" som rör sig ute. De jobbar och utför dagliga sysslor, medans de riktiga människorna sitter hemma i morgonrockar allt mer passiviserade. Men så en dag sker ett mord, ingen förstår varför det var ju så länge sen. Bruce Willis tvingas ut i egen hög person bland surrogaterna, spåren leder till den zon där motståndsrörelsen håller till för det finns människor som vägrar att leva surrogatliv. Men vem är vem och vem kan man lita på..........
Som sagt intressant om man gillar den här typen av filmer, och vad gör det då om actionscenerna och spänningen inte är det bästa man sett./Åsa
Sök eller beställ filmen här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar