tisdag 20 september 2011


Fortsätter den inslagna vägen med de tyskspråkiga författarna. I dagens DN hade Jens Christian Brandt en artikel som punkterade några av våra vanligaste fördomar om Tyskland och tyskarna (ni vet själva: överdrivet punktliga, stela, korrekta och humorbefriade). I Tysklands östra grannländer har man en helt annan bild. Enligt Brandt är Tyskland närmast ett glittrande Eldorado.På den tyska litterära scenen tycks det vimla av författarlöften som har det gemensamt att de österifrån sökt sig till Tyskland, vilket varit berikande för både språk och litteratur.
Österrikiska Selma Mahlknechts romandebut handlar också (liksom Silke Scheuermanns Timmen mellan hund och varg) om två systrar som tycks missanpasade i livet. Nu är de inga vanliga outsiders utan komna ur en rejält dysfunktionell familj. Man förstår så småningom att deras vantrivsel i livet beror på incestuösa övergrepp inom familjen flera generationer tillbaka.
I ett slags textcollage avslöjas successivt familjens alla hemskheter. Det är en mycket svart historia från Österrike där på senare år värre familjeförhållanden än dessa avslöjats. Litteraturen kan även användas till sådant - att härbärgera händelser och känslor som vi inte vill veta av./Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar