fredag 25 mars 2011

Murakami


Just nu är den japanske författaren Haruki Murakami dubbelt aktuell. Dels har filmen Norwegian wood (som bygger på hans bok med samma namn) nyss haft premiär och dels har radions årliga bokcirkel börjat läsa hans Fågeln som vrider upp världen nu i veckan. Själv har jag sett den fantastiska filmen och läst Kafka på stranden men är väldigt sugen på att läsa mer.
Han skriver som ingen annan och även om man alltid har ett kulturellt filter när man läser författare från andra delar av världen tror jag att han passar oss västerlänningar. Han har bott både i Europa och USA och har översatt författare som Chandler och Salinger till japanska. En kuriositet med Murakami är att han (enligt egen utsago) började skriva efter att ha fått en mystisk uppenbarelse. En röst sa till honom att han skulle börja skriva en roman!
För övrigt händer det en hel del mystiska saker i hans böcker. Talande katter och fiskar som faller ner från skyn. Men man köper det. Som en av bokcirkelns deltagare, Lars Gustafsson uttryckte det: "Är detta en charlatan eller en riktig författare?" Det visade sig att Murakami med råge uppfyller Lars Gustafssons kriterier på vad en bra författare gör. "Han överraskar, fängslar, tjatar inte och är inte förutsägbar." Han har förekommit i spekulationerna kring nobelpriset i litteratur ett antal år. Dessutom är han en hängiven maratonlöpare och har skrivit en bok om löpning, men har sagt i en intervju att han är en "osund själ i en sund kropp"/Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar