fredag 13 augusti 2010

De oförglömliga


Gabriella Ahlströms debutroman De oförglömliga (fast hon har skrivit flera barnböcker om detektiven Fannyoch varför ska hon då kallas debutant?) från förra året hamnade i min resväska vid ett besök på pocketshop före semestern. Den är klart läsvärd och utspelar sig dels på en terapisoffa och dels filtrerad genom huvudpersonen Fredrikas dagbok. Fredrika är en tillbakadragen människa född i en familj med extroverta personligheter. Hon har alltid befunnit sig i skuggan av mormor, mamma och bror som är skådespelare. Familjen framstår som ganska dysfunktionell och Fredrika har sedan barnsben tagit på sig rollen som beundrande bakgrundsfigur, den som ställer allt till rätta.
Krisen som föranlett Fredrikas sammanbrott med tillhörande terapisejourer är den charmige lillebrodern Simons död under oklara omständigheter.

Som läsare är det inte helt lätt att lära känna denna huvudperson. Det finns något undanglidande hos henne som är svårt att bli klok på. Det kan bero på Ahlströms språkbehandling men det kan också bero på att den version av familjenhistorien som Fredrika serverar oss bara är en del av sanningen, hennes högst privata sanning..../Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar