torsdag 19 maj 2011

En lycklig barndom


Radhusdisco av Morgan Larsson
Det här är något så ovanligt som en lycklig barndomsskildring. Den utspelar sig på 80-talet i Trollhättan och tidsmarkörerna är tydliga, som när de för första gången får se på film i en Moviebox... kommer ni ihåg dem? Boken är skriven av radioprofilen från P3 Morgan Larsson som jag gillar jättemycket han är ju bara för go :) så den här boken ville jag läsa!
Här finns ingen ångest eller misshandel, bara lite vanlig "barnoro"och osäkerhet inför livet och kompisarna.
Morris, huvudpersonen är en charmig och grubblande pojke.
Han är till en början helt inne i lekens värld och det ger mig små minnesglimtar från min barndom om hur viktig leken var.
Sedan kommer mellanstadiet med den karismatiske läraren "Cliffhanger" som trollbinder klassen med sina historier och varnar för det hemska grupptrycket som ska anfalla dem i högstadiet.
När klassens tuffaste tjej plötsligt vill vara ihop med Morris (inte Linus som varit det självklara förstahands valet tidigare) då börjar tonårslivet komma närmare, med sina första förälskelser och hångel med hundgny..
Boken är inte så kul att man gapskrattar men det är charmigt, gulligt och mysigt nästan hela tiden. En bra debut som värmer.
/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar