måndag 12 april 2010

Vi minns Kerstin Thorvall...



Författarinnan, illustratören och debattören Kerstin Thorvall har avlidit, 84 år gammal.


Länge har hon varit en populär men kontroversiell författare, som genom sina självutlämnande och närgångna böcker fått massiv kritik men också en stor skara med läsare. Kerstin Thorvall skrev omväxlande för barn och vuxna, både prosa och poesi. Och där använde hon sitt allra innersta för att förmedla det hon tyckte och kände och lämnade ingen oberörd.

Kvinnor, moderskap och den kvinnliga sexualiteten är återkommande ämnen i många av hennes böcker, vilka hon skrev mycket öppenhjärtligt och naket om. Listan över Kerstin Thorvalls publicerade böcker är imponerande lång, men här kommer några axplock:

Bland hennes mest uppmärksammade böcker finns Det mest förbjudna (1976). Boken är självbiografisk och gjorde skandal när den kom ut på grund av det oblyga beskrivandet av den sexuella lusten, men också för den nakna beskrivningen av hennes föräldrar.
För När man skjuter arbetare (1993) belönades Kerstin Thorvall Moa Martinsson-priset och boken är den första delen i en självbiografisk trilogi. Den är baserad på hennes mors levnandshistoria och handlar om hennes svåra liv med sin make som är mentalsjuk. Historien tar också upp 30-talets klassamhälle och de dramatiska Ådalshändelserna då fem människor skjuts till döds av militär.
Ta även tillfället i akt och bekanta er med Kerstin Thorvalls dikter! År 2005 kom Jag är en grön bänk i Paris ut, där hennes dikter är samlade.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar