torsdag 29 april 2010

Tomt lyxliv


Flickvännen av Karolina Ramqvist var med i slutkampen om att vinna Sveriges Radios romanpris tidigare i vår, och den belönades med tidningen VI:s litteraturpris 2009.


Boken handlar om flickvännen till en yrkeskriminell man. Alltså en typ av kvinna som inte skildras inifrån så ofta i litteratur och på film. Hur är det att vara "maffiahustru"?


Karin, som hon heter, vill inte veta för mycket om pojkvännens verksamhet. I stället njuter hon av att städa kökets rostfria ytor i det flotta huset. Den vackra ytan blir ett sätt att fly från tristessen. Mycket väntan blir det, när John är borta lämnas hon ensam med utegångsförbud. Umgänget är klaustrofobiskt litet. Hennes väninnor är flickvänner som "tillhör" männen i Johns kriminella nätverk. Hon fastnar i bortförklaringar när närmste grannen dyker upp och vill bjuda det nyinflyttade paret på grillfest.De är ju inte vilket svenssonpar som helst, och vad skulle de säga att de försörjer sig med? Karin är lojal mot sin John utom på en punkt. Undangömda kartor med p-piller ska hindra en oönskad graviditet. Hon vill inte riskera att förstöra relationen och hon vill inte att hennes kropp ska förfalla av barnafödande. Och vilket liv skulle barnet få? Flickvännen är en bok som fascinerar och lämnar en fadd eftersmak. Hur kan en så taskig kvinnoroll kännas aktuell idag? Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar