onsdag 31 augusti 2011

Bräcklig och stark


Boken om mig själv av Kajsa Grytt
Det är tidigt åttiotal, framför Göteborgs största alternativscen trängs en brokig skara. Vi är unga, vi vill förändra och bryta ner det gamla. Vi väntar på Tant Strul som tillsammans med Pink Champagne är det största punktjejbandet.
Nu kommer de upp scenen, Kajsa Grytt med rufsigt blonderat hår och tröjan nedhasad över axeln. Hon tar nonchalant och lite slängigt på sig gitarren och är så cool...
De börjar spela, Liten slår på basen och Kajsas tuffsköra röst skär rakt in i hjärtat.

Så minns jag dem Tant Strul de tuffa lite farliga Stockholmstjejerna, men efter att ha läst Kajsa Grytts självbiografi, Boken om mig själv målas en annan bild upp. Bilden av en Stark konstnär men också av en djupt osäker tjej med dålig självkänsla och anorexi.
Boken är på nästan 400 sidor och har två tidsplan en återberättande och en i samtid och delvis nutid som vävs runt varandra.
Läsaren får glimtar av en "hippiebarndom" med både svek och smultronstunder, med föräldrar som läser Marx, är konstnärer och inte vill vara som alla andra.
Kajsa börjar i tonåren hänga i punkkretsar, lär sig spela gitarr och umgås med många av de nu legendariska musikerna från den här tiden så som medlemmarna i Ebba Grön. Tant Strul bildas och Kajsa blir frontfigur med sin spröda, brutna och naturligt punkiga röst.
Boken skildrar ett liv med tidiga möten med missbruk, kärlekar (Plura avhandlas ingående), ständiga uppbrott och besvikelser. Den cyniska och mansdominerad musikbranschen bildar en ständig bakgrund.
Hon har också arbetat med reklam (stämmer så där med att inte sälja sig men, ok då), teater och inom missbruksvården.
Författarinnan är politiskt och samhällsengagerad och står upp för de svaga och de som hamnat på sned. Hon kämpar för att inte svika sina ideal och sitt konstnärliga oberoende. Trots många både yrkesmässiga och personliga motgångar.

Det här är en självutlämnade och modig bok, om att utvecklas och om konsten att gå vidare.
Det som är negativt är att det saknas bilder vilket jag tycker en biografi ska ha. Boken kan också bli lite tjatigt med alla ingående beskrivningar av händelser och förberedelser.
Punkens manifest slingrar sig envist genom bokens sidor. Vik dig inte. Sälj dig inte. /Åsa

2 kommentarer: