måndag 16 augusti 2010

Spänning i massor!









Att koppla av med en spännande bok är något som många uppskattar. Här på Västra Frölunda bibliotek finns vår deckaravdelning och där kan du botanisera bland gåtor, ouppklarade mord och kriminalkommissarier.
Här och nu tänkte jag tipsa om en kanadensisk författare vars deckare/thrillers jag fastnat för. Han heter Linwood Barclay och skriver deckare som utspelar sig i småstadsmiljö. Riktiga bladvändare! De innehåller cliffhangers så det står härliga till och man kan som läsare inte riktigt slita sig. Här står inga kommissarier, journalister eller poliser i fokus för att klara upp mordgåtor, utan huvudpersonerna är just vanliga människor i förorten. Briliant skildrar han hur den trygga småstaden plötsligt förvandlas till en mardrömslik plats. (Den enda invändningen jag kan tänkas ha är att sluten kan tendera att bli en aning simpla, men då de ändå är så pass trovärdiga sväljer jag det, eftersom man får så mycket spänning på vägen. )




Utan ett ord är Barclays första thriller.



Tänk dig att du som 14-åring vaknar upp en morgon och hela din familj har gått upp i rök. Spårlöst borta. Det händer Cynthia. 25 år senare bestämmer hon sig för att delta i ett program om olösta mord. Allt för att försöka ta reda på vad som hände hennes familj den natten för 25 år sedan. En tid efter att programmet visats i TV får Cynthia ett telefonsamtal, där en okänd mansröst säger att hennes familj förlåter henne. Cynthia börjar desperat att forska i familjens försvinnande och ledtrådarna leder till fasansfulla upptäckter.






Alltför nära belönades med kanadensiska deckarpriset Arthur Ellis Award till årets bästa roman 2009.

I småstaden Promise Falls brukar det inte hända mycket utöver det vanliga. När familjen Langley ska resa bort passar deras sons vän Derek på att gömma sig i deras hus, för att få tillgång till ett perfekt hångelställe för honom och hans flickvän. Men innan Dereks brillianta plan hinner gå i lås kommer familjen hem igen och Derek tvingas gömma sig i källaren. Plötsligt ringer det på dörren och Derek hör hur dörren öppnas av någon i familjen Langley. Sedan hörs ett skott och ett till och ett till...Den lilla staden skakas av det hemska som skett och Derek med familj försöker övertyga sig om att det var ett illdåd som inte har att göra med någon utöver Langleys. Men tänk om mördaren bara gått till fel hus?

/Sandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar